Office Hours

Monday to Friday
10am-2pm and 6pm-8pm.
 

Subscribe to our property Newsletter

* indicates required

Proud to be a member of:

News

Latest News 

 

02/03/2015

New horizons for the Real Estate Market

Επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα φαίνεται να αναπτύσσεται τελευταία από την αμερικανική αγορά, ενώ η Κρήτη -και γενικότερα τα νησιά- βρίσκεται ψηλά στη λίστα των περιοχών που βολιδοσκοπούν οι Αμερικανοί λόγω της θάλασσας και των καλών κλιματολογικών συνθηκών.

Την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 Ελληνες ομογενείς που κατοικούν στις Η.Π.Α. διαθέτουν κάποιο ακίνητο στη χώρα μας, γεγονός που για τους κτηματομεσίτες θεωρείται ως μια μεγάλη -και εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη- δεξαμενή εν δυνάμει επενδύσεων, που θα μπορούσε να δώσει πολύτιμες ανάσες στην ελληνική αγορά του real estate, η οποία τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σκληρά.

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων ομογενών και της αμερικανικής αγοράς για ακίνητα στην Ελλάδα πιστοποίησε η παρουσία στην Αθήνα, από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπίας της Ενωσης Μεσιτών Αμερικής NAR (National Association of Realtors), η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επαγγελματική ένωση παγκοσμίως, μετρώντας πάνω από 100 χρόνια ζωής και περιλαμβάνοντας στις τάξεις της περισσότερα από 1,1 εκατ. μέλη. Στους κόλπους της NAR δραστηριοποιούνται από κτηματομεσίτες και διαχειριστές ακινήτων μέχρι εκτιμητές, επενδυτικοί σύμβουλοι, ινστιτούτα και τοπικές ενώσεις καθώς εκπρόσωποι από κάθε άλλη επαγγελματική κατηγορία που εμπλέκεται στο real estate. Αφορμή για την έλευση της αμερικανικής αποστολής, της οποίας ηγήθηκε ο πρόεδρος της NAR, Ελληνας ομογενής, Χρήστος Πολυχρονόπουλος, ήταν η παρουσίαση του καινοτόμου Δικτύου Συντονισμένης Διαχείρισης Διάσπαρτων Ακινήτων – CRECOS (Cluster of Real Estate Coordinated Services), το οποίο φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας με την αμερικανική -και όχι μόνο- κτηματομεσιτική αγορά.
«Ηταν πολύ σημαντικό ότι ήρθε μια ολόκληρη αντιπροσωπία από την Αμερική για να ακούσει για το CRECOS και για να μάθει για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα», σχολίασε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο Χανιώτης Ανδρέας Μπατάκης που συμμετείχε ως σύμβουλος της Talos Properties.

Ο κ. Μπατάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι Αμερικανοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μεγάλες εκτάσεις». Ωστόσο, η αμερικανική αποστολή δήλωσε εντυπωσιασμένη και από την πρωτοβουλία του CRECOS, η οποία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική κτηματομεσιτική αγορά υιοθετώντας τα αμερικανικά πρότυπα που εφαρμόζει η NAR.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Μπατάκης, ο βασικός κορμός του CRECOS αποτελείται από μεσίτες, διαχειριστές ακινήτων, πιστοποιημένους εκτιμητές, μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, νομικούς και φοροτεχνικούς και σκοπός της είναι να προσφέρει σε ενδιαφερόμενους επενδυτές ολοκληρωμένες υπηρεσίες “μιας στάσης” που αφορούν τη διαχείριση των ακινήτων.
Στο πλαίσιο αυτό ο CRECOS απευθύνεται σε ιδιώτες ή φορείς με ακίνητη περιουσία, διάσπαρτη στην ελληνική επικράτεια, ιδρύματα, κληροδοτήματα και τράπεζες, όπως επίσης και ομογενείς ή αλλοδαπούς με ιδιοκτησίες στην Ελλάδα που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

«Το γεγονός ότι ο CRECOS λειτουργεί σύμφωνα με τις αμερικανικές πρακτικές και στάνταρ σίγουρα αναμένεται να ανοίξει δρόμους για την αμερικανική αγορά», ανέφερε ο κ. Μπατάκης, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 ομογενείς Ελληνες μεσίτες στην Αμερική, οι οποίοι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον να συνεργαστούν με τον CRECOS κάτι που αναμένεται να δώσει “ανάσες” στην αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα, στην οποία τα τελευταία χρόνια οι συναλλαγές – αγοραπωλησίες έχουν μειωθεί κατά 85%.

«Σκεφτείτε μόνο ότι ο αριθμός των αγοραπωλησιών πανελλαδικά το 2007 ήταν πάνω από 140.000 και το 2013 ήταν γύρω στις 23 – 25.000, ενώ για το 2014, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι θα είναι ακόμα χαμηλότερα (15 – 20.000)», τόνισε ο κ. Μπατάκης.

Ωστόσο, οι άνθρωποι του CRECOS προσβλέπουν σε μια ακόμα σημαντική δεξαμενή εν δυνάμει επενδυτών: «Υπάρχουν περίπου 600.000 ομογενείς που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα και πολλά από αυτά είναι αναξιοποίητα», εξήγησε ο κ. Μπατάκης και συμπλήρωσε  ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους ομογενείς αυτά τα ακίνητα να αξιοποιηθούν, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά την ελληνική αγορά να βγει από τον βάλτο που βρίσκεται.

 

Διαχρονική πληγή η γραφειοκρατεία 
Διαχρονική πληγή για τις αγοραπωλησίες ακινήτων στην Ελλάδα αποτελεί η γραφειοκρατεία, η οποία συχνά λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να γίνει μια μεταβίβαση ακινήτου χρειάζονται γύρω στα 15 – 17 έγγραφα, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλες καθυστερήσεις και μια σκληρή δοκιμασία για τα νεύρα των ενδιαφερομένων.
«Δεν είναι λίγες οι φορές που μπαίνουμε στη διαδικασία να πηγαίνουμε μαζί με τους ενδιαφερόμενους στις διάφορες Υπηρεσίες ώστε να τους βοηθάμε βήμα – βήμα γιατί κάποιοι άνθρωποι πραγματικά απελπίζονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπατάκης.
Για τον λόγο αυτό το τελευταίο διάστημα έχει δρομολογηθεί στα Χανιά μια πρωτοβουλία σύμπραξης κτηματομεσιτών με νομικούς συμβούλους, φοροτεχνικούς και πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι θα ελέγχουν κάθε ακίνητο -καθένας από τη σκοπιά του- ώστε να εντοπίζουν τυχόν προβλήματα ή ελλείψεις που μπορεί να σταθούν εμπόδιο ή να καθυστερήσουν τη μεταβίβασή του. «Αυτή η πρωτοβουλία έχει ως βάση τα Χανιά και σκοπό έχει να βοηθήσει αφενός τους ιδιοκτήτες να μην ταλαιπωρούνται αν επιθυμούν να πουλήσουν κάποιο ακίνητό τους και αφετέρου να απαλλάσσει τους αγοραστές από πολύμηνες καθυστερήσεις», εξήγησε ο κ. Μπατάκης.

tel: 0030 6977815496

North America Offices: +1 647 466-5326, +1 647 466-4720

  |  Terms  |  Security  |  Privacy policy  |  Our banners  |  Affiliates  |  Link exchange  |  Disclaimer